Géza
-12 °C
-4 °C

Zöld jelzés a szoftverszabadalmi irányelvnek

MTI
2005.06.21. 12:39
Kisebb változtatásokkal megszavazta az Európai Parlament jogi bizottsága az úgynevezett szoftverszabadalomról szóló uniós jogszabálytervezetet, megnyitva az utat a korábban nehéznek ítélt parlamenti jóváhagyás felé. Az irányelv nem az önálló szoftverek szabadalmaztathatóságáról szól, mert ezekre továbbra is a szerzői joggal kapcsolatos rendelkezések vonatkoznak. Ez esetben a "számítógép felhasználásával is megvalósított találmányok" szabadalmaztathatóságáról van szó. Az új szabály értelmében programokat bizonyos berendezéseken - például mosógépben, személyautók számítógépében, mobiltelefonban - való alkalmazásokra lehet majd szabadalommal védeni.

A bizottság így a nagy szoftvercégek érdekeinek megfelelően járt el. Ezek elsősorban azzal érveltek, hogy a jogi védettség bátorítaná a kutatásokat, továbbá védené az európai találmányokat amerikai versenytársaiktól.

Korábban számos EP-képviselő jelezte, hogy a szabadalmaztatás nehézségeket okozhat a kisebb vállalatok életében. Herczog Edit (MSZP) például arra mutatott rá, hogy ellentétben a nagy cégekkel, a kis- és közepes vállalkozások nehezen viselik el a számítógépprogramok szabadalmaztatásának költségeit. Gyürk András és Szájer József (mindketten Fidesz-MPSZ) a vita kezdetén jelezték: fontos az európai szellemi tulajdon védelme, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a kis-és középvállalkozások érdekeit jobban figyelembe vevő javaslat szülessen.

Az Európai Parlament júliusban plenáris ülésen is megvitatja a tervezetet.