Auguszta
-3 °C
2 °C

Halpusztulás a Fejér megyei Gaja patakban

MTI
2005.06.26. 17:28
Száz kilogramm hal pusztult el a Gaja patakban, a székesfehérvári szennyvíztelepen történt üzemzavar következtében; jelenleg a haltetemeket távolítják el, közölte az MTI-vel vasárnap telefonon a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Csonki István elmondta: az üzemzavar következtében tisztítatlan szennyvíz került a Gaja patakba torkolló Jancsár csatornába. Ez, valamint a nagy meleg együttesen 300 méteres szakaszon oxigénhiányt okozott, ami halak pusztulásához vezetett. Az igazgatóság vezetője hozzátette: miután a szennyvíztelepen elhárították az üzemzavart, a fehérvárcsurgói tározótóból megkezdték a Gaja patak vízének folyamatos frissítését.

A többnyire 5-10 dekagrammos halak tetemeinek az eltávolítását még vasárnap befejezik, mondta Csonki István. Az üzemzavarról Karászi Gáspár, a szennyvíztelepet működtető Fejérvíz Rt. vezérigazgató-helyettese, az MTI-nek elmondta: a probléma egy szerda éjszaka meghibásodott szerelvény miatt történt. Az üzemzavart teljesen csak péntek éjjelre sikerült megszüntetni.