Szilárda
0 °C
6 °C

Plutóniumot gyárt Amerika

MTI
2005.06.27. 13:42
A hidegháború lezárása óta először ismét 238-as izotópszámú plutónium előállítására készül az Egyesült Államok, írta hétfői számában a New York Times. Az újság megszólaltatta a program vezetőit is, akik elmondták, hogy a plutóniumot szinte teljes egészében titkos célokra használják majd fel. Részleteket nem tártak fel, de a lap tudni véli, hogy a veszélyes anyaggal hírszerzési berendezéseket erősítenek majd. Timothy Frazier, az amerikai energiaügy minisztérium radioizotóp részlegének vezetője egy nemrégiben adott interjújában cáfolta, hogy olyan katonai jellegű műveletet terveznének, amelybe nukleáris fegyvereket, műholdakat, illetve a világűrbe telepített fegyvereket vonnának be. Az illetékes hangoztatta, hogy kizárólag védelmi célokra kívánják felhasználni a plutóniumot.

A New York Times úgy tudja, hogy Idaho szövetségi államban harminc év alatt 1,5 milliárd dollár értékben 150 kilogramm 238-as izotópszámú plutóniumot állítanak elő. A 238-as izotópszámú plutónium több százszor radioaktívabb, mint a 239-es, melyet atomfegyverek gyártására alkalmaznak. Az orvosok felhívják a figyelmet arra, már egy csepp belélegzése is komoly rákveszélyt okozhat. Az amerikai környezetvédők valószínűleg hevesen tiltakozni fognak a tervek kivitelezése ellen, vélekedett az újság.

A 238-as plutónium értéke abban rejlik, hogy olyan hőfokot tud generálni, amelyet elektromos árammá lehet átalakítani. Az Egyesült Államok a nyolcvanas években állt le a 238-as izotópszámú plutónium gyártásával. Azóta Oroszországtól szerezte be ezt a veszélyes anyagot, de Washington egy Moszkvával kötött szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy katonai célokra nem használja fel a behozott plutóniumot - mutatott rá írásában a The New York Times.