Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ausztriában majdnem teljes a 3G lefedettség

MTI
2005.07.01. 13:55

A Mobilkom Austria előfizetői számára hamarosan teljes országos lefedettséggel rendelkezésére áll majd a szélessávú internet elérhetőség. A harmadik generációs UMTS rendszer lefedettsége jelenleg 62 százalékos, az EDGE szélessávú technológia pedig további 35 százalékot fed le. A teljes lefedettség tehát 97 százalékos.

Az EDGE a GPRS technológiához hasonló módon GPS szolgáltatáson alapul, viszont sokkal gyorsabb a GPRS-nél, és jóval olcsóbb az UMTS-nél. A 200-384 kilobit/sec átviteli sebességet lehetővé tévő EDGE szolgáltatás kiépítésébe több tízmillió eurót fektetett a Mobilkom Austria. A rendszer kiépítése befejeződött, az UMTS lefedettséget viszont legalább 70 százalékosra bővítik további beruházásokkal. A 384 kilobit/sec adatátviteli sebességű UMTS technológiát egy még sokkal gyorsabb a HSDFA követi, majd amelynek kiépítése az idei év végén és a jövő év elején veszi kezdetét a legnagyobb városi körzetekben.

Rohamosan emelkedik a mobil adatátviteli szolgáltatások igénybevétele mobiltelefon, PDA tenyérszámítógép és laptop számítógép révén. A Mobilkom mobil szolgáltatási forgalmának jelenleg 17 százalékát teszi ki az adatátviteli díj, amiből 9 százalékpont esik az SMS-ekre. Tavaly az adatforgalom részaránya még 13 százalékos volt. Az év végig pedig a becslések szerint 25 százalék körülire emelkedik.

A Mobilkom eddig több mint 30 ezer UMTS adatkártyát értékesített. A negyedik negyedévben megkezdi a laptopokban használható adatkártyák értékesítését is, amelyek EDGE forgalmazásra is alkalmasak lesznek.