Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elrendelte a mobil végződtetési díjak csökkentését a hírközlési hatóság

MTI
2005.07.21. 16:13

A három magyarországi mobilszolgáltató végződtetési díjainak csökkentéséről döntött a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) - közölte a tanács csütörtökön az MTI-vel. A hatóság nem hagyta jóvá a három magyarországi mobilszolgáltató által benyújtott, költségmodelleken alapuló végződtetési átlagdíjakat.

A határozatok szerint a 2004. decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile Magyarország Rt.-nek és a Pannon GSM Távközlési Rt.-nek egyaránt 10,38 százalékkal, a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt.-nek pedig 16,48 százalékkal kell csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját.

A határozatok szerint a T-Mobile-nak percenként 27,17 forint, a Pannon GSM-nek 29,44 forint, a Vodafone-nak pedig percenként 32,61 forint végződtetési átlagdíjat kell alkalmaznia és így a legnagyobb és a legkisebb szolgáltató által alkalmazott összekapcsolási díjak közötti különbség 20 százalékra csökken.

A díjakat a szolgáltatóknak május 25-től kell alkalmazniuk, s ennek megfelelően kell egymással elszámolniuk. A díjcsökkentést bejelentő sajtótájékoztatón elhangzott: a nagykereskedelmi árcsökkentést a szolgáltatóknak át kell adniuk a fogyasztónak, de nem feltétlenül közvetlen módon. Az NHH mindenestre él piacfelügyeleti jogosítványával, s ellenőrzi az átadást, illetve szükség esetén további versenyélénkítő lépéseket tesz.

A tanács közleménye szerint az NHHT határozatai azonnali hatállyal végrehajtandók. A határozatok a költségalapú díjak alkalmazását, valamint az ezen díjak számítását alátámasztó költségmodellek benyújtását előíró 2005 januári határozat alapján 2005. május 25-től kötelezik a szolgáltatókat az NHHT által megállapított végződtetési átlagdíjak alkalmazására.

Az NHHT az adott eljárások valamennyi körülményére figyelemmel az európai uniós keretirányelv és az elektronikus hírközlésről szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek együttes alkalmazásával határozatait a költségalapúság eléréséig, a költségalapúság-kötelezettség kikényszerítéséig terjedő átmeneti időszakra vonatkozóan hozta meg.

Pataki Dániel, a hatóság elnöke a tájékoztatón elmondta: az eddigi szabályozással ellentétben a hatóság most átlagdíjakat állapított meg, s nem csúcsidejű, illetve csúcsidőn kívül alkalmazandó árakat. Ígyt a szolgáltatók nagyobb rugalmassággal képezhetik tarifáikat.

Az NHH ármegállapítással élve határozta meg a díjakat, mivel a társaságok által beadott LRIC-alapú költségszámításokat (Long Run Incremental Cost - hosszú távú előremutató különbözeti költség) többszöri módosítás, hiánypótlás és adatkérés után sem tudta elfogadni. Mivel a hatóság tavaly sem tudta elfogadni a társaságok költségmodelljét, elkezdte kialakítani a saját LRIC-alapú modelljét. Mindebből következően az árcsökkentés nem a társaságok költségeinek alapján, hanem magyarországi és uniós összehasonlítási alapon történt.

A hatóság, illetve az illetékes minisztérium az elmúlt időszakban többször is csökkentette a mobil végződtetési díjakat: 2003 előtt a T-Mobile elődje, a Westel 38,45 forintos, a Pannon GSM pedig 37,91 forintos átlagdíjat alkalmazott. Ezeket egy 2003-as miniszteri rendelet 34,47 forintra, illetve 36,14 forintra mérsékelte. Ezt követően az NHH 2004 júniusában a T-Mobile díját 30,32 forintra, a Pannonét pedig 32,85 csökkentette.