Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Öt év börtön a neten publikáló kínai ellenzékinek

MTI
2005.08.03. 10:31

Öt év börtönre ítéltek Kínában egy interneten publikáló ellenzéki írót - közölte szerdán a családja és több emberi jogvédő szervezet. A Riporterek határok nélkül (RSF) párizsi központú és az Egyesült Államokban működő Bizottság az újságírók védelmére úgy tudja, hogy Csang Lint "az állambiztonság veszélyeztetése" címén ítélte el egy a kelet-kínai Anhuj tartománybeli Pengpu bírósága, miután bűnösnek találták "az alkotmány alapjaival ellentétes cikkek és tanulmányok internetes közlésében". Az ítéletet július 28-án hirdették ki, de Csang ügyvédje csak öt nappal később értesült róla.

A 42 éves Csang fellebbezni kíván az ítélet ellen, de felesége szerint nem sok reményt fűz hozzá. A zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson az ügyész részleteket olvasott fel Csang egyik tanulmányából, amelyben egy punk-dal szövegét használta fel. A vád azt is felrótta neki, hogy interjút adott egy külföldi médiumnak.

Az írót január 29-én tartóztatták le, miután megpróbált részt venni Csao Ce-jang volt kínai pártfőtitkár temetésén, akit a reformerek és az ellenzékiek nagy tisztelete övezett az 1989-es tienanmeni téri események óta. Csaót annak idején a tüntető diákokkal való egyezkedés miatt váltották le tisztségéből, majd rendelték el házi őrizetét.  • Vennék
  • Hírek