Csökkent a Jenoptik eredménye

MTI
2005.08.10. 12:31
A kelet-német Jenoptik technológiai konszern adózott eredménye az első félévben 800 ezer euróra csökkent a tavalyi első félévi 5,5 millióhoz képest. A cégnél a nagy kamatköltségekkel és egy részleg júniusban meghiúsult elsődleges részvénykibocsátásának költségével magyarázták a fejleményeket.

Az üzemi eredmény 21,1 millió euróra csökkent 35,9 millióhoz képest, ezt nagy fejlődésnek nevezték, beszámítva, hogy a tavalyi eredményt 26 millió eurós egyszeri tétel emelte, részesedések eladásából. Ezek nélkül az üzemi eredmény csak 9,9 millió euró volt a tavalyi első félévben. Idén nem voltak egyszeri tételek.

A forgalom 895,5 millió euróra fogyatkozott 1,016 milliárdhoz képest, de ezt a visszaesést az építéstechnikai részleg tavaly év végi eladása okozta, közölték a vállalatnál szerdán.

Ugyancsak biztatónak nevezték a megrendelések helyzetét. Új megrendelések 1,322 milliárd euró értékben érkeztek az első félévben a tavalyi első félévi 1,403 milliárd helyett, a félév végén 2,311 milliárd volt a teljesítendő megrendelések állománya az egy évvel korábbi 2,707 milliárd helyett, de összehasonlítható alapon - vagyis az azóta eladott részlegek több mint 300 millió eurós tavalyi új első félévi megrendeléseit leszámítva - növekedés volt.

Egész évre változatlanul 1,9-2,1 milliárd euró közötti bevételt jósoltak a cégnél szerdán. Ez összehasonlítható alapon körülbelül azonosnak ígérkezik a tavalyival, miután az építéstechnikai berendezések részlegének eladása miatt annak bevétele - tavaly 450 millió euró - idén már nem szerepel a csoportmérlegben. Idénre 60-70 millió eurós üzemi eredményt terveznek.

Az első negyedévben a Jenoptik 2,4 millió eurós adózott eredményt ért el, 83 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 14 milliónál. Az eredmény "jelentősen nőtt" azonban összehasonlítható alapon, írták a beszámolóban.

Az év végén a Jenoptik nettó adóssága 238,8 millió euró volt az egy évvel azelőtti 372,5 millió helyett. Tavalyról nem fizettek osztalékot.  • Hírek
  • Csok