Erzsébet
1 °C
4 °C

Veszteséges a Graphisoft

MTI
2005.08.11. 12:11
A cégnek az első félévben 446 ezer euró vesztesége volt, szemben az egy évvel korábbi 1,9 millió euró nyereséggel, jelentette be csütörtökön a társaság. A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a társaság árbevétele június végén 12,768 millió euró volt, 17,1 százalékkal több az egy évvel korábbi 10,9 millió eurónál. A cég az első félévi veszteséget a számítógépes létesítménygazdálkodás (CAFM) üzletág megszüntetésével, illetve ennek helyi partnereknek történő átadásával magyarázta. Az üzletág megszüntetését követően ugyanis az általános költségek magasabb hányada terheli a folytatandó üzletágakat. A CAFM tevékenység megszüntetése 2,563 millió euró egyszeri költséggel járt.

A közzétett információk szerint a vállalat sikeresen folytatta új stratégiájának megvalósítását, és három kulcsfontosságú területre összpontosított: az alaptevékenységét jelentő építészeti tervezés üzletágban az árbevétel és nyereségesség további növelésére, az építőipari kivitelezést támogató IT megoldások üzletág erősítésére, valamint a társaság nyereségességének növelésére azáltal, hogy a CAFM üzletágat helyi partnereknek adták át. A közlemény szerint a fenti törekvések a második, egymást követő olyan negyedévhez vezettek, amit az értékesítés kétszámjegyű növekedése és a stabil üzemi nyereség jellemzett.

A társaság az első félévben 1,728 millió euró üzemi eredményt ért el, 32,8 százalékkal többet mint az egy évvel korábbi 1,301 millió euró. A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 31,1 százalékkal 2,641 millió euróra nőtt június végére a bázishoz képest. Az első félév végén az egy részvényre jutó veszteség 0,05 euró volt, szemben a bázis 0,18 eurós nyereségével. A Graphisoft jegyzett tőkéje a tavaly év végi 243 ezer euróról 213 ezer euróra csökkent az első félév végére, míg a saját tőke 44.490 euróról 43.500 euróra változott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?