Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Veszteséges a Graphisoft

MTI
2005.08.11. 12:11
A cégnek az első félévben 446 ezer euró vesztesége volt, szemben az egy évvel korábbi 1,9 millió euró nyereséggel, jelentette be csütörtökön a társaság. A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a társaság árbevétele június végén 12,768 millió euró volt, 17,1 százalékkal több az egy évvel korábbi 10,9 millió eurónál. A cég az első félévi veszteséget a számítógépes létesítménygazdálkodás (CAFM) üzletág megszüntetésével, illetve ennek helyi partnereknek történő átadásával magyarázta. Az üzletág megszüntetését követően ugyanis az általános költségek magasabb hányada terheli a folytatandó üzletágakat. A CAFM tevékenység megszüntetése 2,563 millió euró egyszeri költséggel járt.

A közzétett információk szerint a vállalat sikeresen folytatta új stratégiájának megvalósítását, és három kulcsfontosságú területre összpontosított: az alaptevékenységét jelentő építészeti tervezés üzletágban az árbevétel és nyereségesség további növelésére, az építőipari kivitelezést támogató IT megoldások üzletág erősítésére, valamint a társaság nyereségességének növelésére azáltal, hogy a CAFM üzletágat helyi partnereknek adták át. A közlemény szerint a fenti törekvések a második, egymást követő olyan negyedévhez vezettek, amit az értékesítés kétszámjegyű növekedése és a stabil üzemi nyereség jellemzett.

A társaság az első félévben 1,728 millió euró üzemi eredményt ért el, 32,8 százalékkal többet mint az egy évvel korábbi 1,301 millió euró. A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 31,1 százalékkal 2,641 millió euróra nőtt június végére a bázishoz képest. Az első félév végén az egy részvényre jutó veszteség 0,05 euró volt, szemben a bázis 0,18 eurós nyereségével. A Graphisoft jegyzett tőkéje a tavaly év végi 243 ezer euróról 213 ezer euróra csökkent az első félév végére, míg a saját tőke 44.490 euróról 43.500 euróra változott.