Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csalódást keltett a Dell árbevétele

Napi Gazdaság
2005.08.15. 08:54
Közel nyolc százalékkal zuhant a világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója, a Dell részvényárfolyama pénteken annak ellenére, hogy a cég nettó nyeresége a július végén zárult második negyedévben éves összehasonlításban 28 százalékkal, 1,02 milliárd dollárra nőtt. A csalódást egyrészt az okozta, hogy az egy évvel korábbinál 15 százalékkal nagyobb, 13,43 milliárd dolláros árbevétel nem csupán az elemzői várakozásoktól, de 200 millió dollárral a vállalat előrejelzésétől is elmaradt. Ezenkívül a piac a harmadik negyedévre a most előirányzott 14,1-14,7 milliárd dolláros árbevétel-előirányzatnál is többet várt.

A Cisco Systemshez hasonlóan, amely a múlt héten tette közzé második negyedévi gyorsjelentését, a Dell is a kormányzati megrendelések visszaesésével indokolta a csalódást keltő prognózist. A várakozásoknál kisebb második negyedévi árbevétel oka a texasi cég - Kevin Rollins vezérigazgató által is hibásnak elismert - agresszív árstratégiája volt. Egy olyan asztali számítógép, amely fő paramétereit tekintve megegyezik azzal, amit a cég egy évvel korábban 500 dollárért adott, az idei második negyedévben már csupán 300 dollárba került; a legolcsóbb laptopok ára 600 dollárra csökkent. Az alacsony árak mindazonáltal hozzájárultak ahhoz, hogy a Dell megerősítette vezető helyét a piacon: az International Data Corp szerint a cég részesedése a globális PC-piacon 19 százalékra, az USA-ban pedig 34,4 százalékra emelkedett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?