Aliz
6 °C
14 °C

Svédek kalózkodnak finn doménnevekkel

euractiv.hu
2005.08.18. 11:18

Svéd vállalkozások .fi és .com végződésű tartományneveket kínálnak finn cégeknek, szervezeteknek, hatóságoknak. Az ügyben vizsgálat indult, ugyanis Finnországban törvény tiltja az internetes nevek értékesítési céllal történő levédését.

Az első ajánlatok áprilisban jelentek meg, akkor egy svéd internetszolgáltató arról tájékoztatott több finn cégeket, hogy egyik ügyfele éppen bejegyeztetné az illető finn cég nevét tartalmazó, .fi végződésű tartománynevet. Azonban "még nincs veszve semmi": csekély 200 eurós regisztrációs díj ellenében a finn cég magáénak tudhatja a tartománynevet.

Nemrég egy finn fogyasztóvédelmi szervezet is hasonló ajánlattal szembesült: a Kuluttajat-Konsumenternary irodájába faxon érkezett egy .com tartománynév megvásárlására vonatkozó ajánlat, amelyben a tartománynév-kalózok tevékenységének a finn piacon való elterjedésére hivatkoztak. A szolgáltatást kínáló cég egy olyan felmérés készítőjeként mutatkozott be, amely éppen az ilyen kalózkodások gyakoriságát vizsgálná. A faxon bemutatkozó internetszolgáltató 34 eurós díj fejében ígérte a tartománynév bejegyeztetését. (A FICORA tapasztalatai szerint az ajánlattevők később általában további díjak kifizetését kérik.)

A finn fogyasztóvédelmi szervezethez egyre gyakrabban érkeznek jelzések a tartománynevekkel kapcsolatos visszaélésekről.

Tavasszal a Sellnet svéd vállalat környékezte meg a finn vállalkozókat, .fi végződésű tartományneveket kínálva. A FICORA azonnal figyelmeztette az üzleti élet szereplőit, s a svéd cég rövidesen visszavonult. Most nyáron az Europaweb International nevű cég kezdte ajánlatokkal ostromolni a finn vállalkozásokat. Mindezek alapján a finn nyomozóhatóság vizsgálatot kezdett az ügyben.

A FICORA hatáskörébe tartozó .fi végződésű tartományneveket három évre 55 euróért kínálják. Ezeket általában a szolgáltatótól kell igényelni, vagy közvetlenül a FICORA-tól. A témával foglalkozó finn sajtóhírekből nem derül ki, hogy a svéd domainnév-kalózok miként tudtak szert tenni a .fi végződésű cégnevek regisztrációjára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?