Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Cápabőrutánzat a hajók védelmére

MTI
2005.08.23. 07:48

Hála a cápáknak, gyorsabbak és tisztábbak lesznek a vízi járművek. Ezeknek a tengeri ragadozóknak a bőrét tanulmányozva kísérleteztek ki német és amerikai kutatók olyan burkolatokat, amelyek csaknem lehetetlenné teszik, hogy algák és különféle puhatestűek a hajók külsejére telepedjenek. Ha alkalmazásra kerülnek, nagy megtakarítást fognak eredményezni, mert a kéretlen "utasok" 15 százalékkal növelik a hajók vízzel szembeni ellenállását, ami azt jelenti, hogy azok több üzemanyagot fogyasztanak és a tisztítás is sokba kerül - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A cápa bőre igen rugalmas anyagból van, amelyet pikkelyhez hasonlóan lemezek borítanak. Ralph Lidert, a brémai egyetem kutatója úgy gondolta, hasznosítani lehet ezeknek a lemezeknek azt a tulajdonságát, hogy szétnyílnak, amikor az állat úszik. Különlegesen rugalmas szilikonnal kifejlesztett egy szintetikus bőrt, amely gyakorlatilag 67 százalékkal csökkenti a felületet, amelyre a kárt okozók rátapadhatnak. Ezenkívül 4-5 csomós sebesség mellett a hajó öntisztítóvá válik. Amerikai kutatók is lényegében hasonló eredményre jutottak. Kutatásaikat az amerikai haditengerészet finanszírozza, amely évente 50 millió dollárt költ a repülőgép-hordozók, cirkálók tisztítására. Ők olyan borítót találtak ki, amely gyémántalakú kis pikkelyekből áll.

A bionika kutatói más állatokkal is foglalkoznak. Izraeli tudós vizsgálja a polip periférikus idegrendszerét, amely csápjait mozgatja, hogy ismereteit hasznosítsa a robotok karjainak mozgatását célzó újításokhoz. Amerikaiak találtak olyan tengeri szivacsot, amelynek idegrostjai erősebbek az optikai szálnál. Svédek elemzik a gekkók, gyíkok szárazon is működő tapadó anyagát, hogy a jelenleg kapható ragasztóknál hatékonyabbat tudjanak előállítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!