Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Műholdas óriásvállalkozás született

MTI
2005.08.29. 14:06
A globális műholdas távközlésben vezető, bermudai bejegyzésű Intelsat nemzetközi műholdtársaság bekebelezi nagy amerikai vetélytársát, a PanAmSat Holdingot. A felvásárlásra 3,2 milliárd dollárt költ, nemzetközi befektetési bankok közreműködésével, közölték a két vállalatnál hétfőn. Az ár részvényenként 25 dollárnak felel meg. A PanAmSAt pénteken 19,80 dolláron zárt a New York-i értéktőzsdén.

A felvásárlást, amely még az amerikai társaság részvényeseinek jóváhagyására vár, egy éven belül szeretnék lezárni. Az Intelsat a PanAmSat többmilliárd dolláros adósságát is átvállalja.

Az egyesült cégnek a jelen állapot szerint összesen 53 műholdja lesz. Együttes forgalmuk jelenleg évi 1,9 milliárd dollár.

Az Intelsat, amely több mint kétszáz országban és területen nyújtja szolgáltatásait, előzőleg, július 15-én azt is bejelentette, hogy 1 milliárd dollárért megveszi a Loral Space & Communications Corporation amerikai cég hat műholdját és a műholdak orbitális pozíciójához fűződő jogokat.

A műholdkezelő ágazatban évek óta tart a koncentráció, mert a kereslet viszonylag gyenge a szolgáltatásokra, és az élenjáró cégek a felvásárlások révén csökkenteni akarják fajlagos költségeiket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!