Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Sokat költ Spanyolország megújítható energiaforrásokba

MTI
2005.08.29. 14:06
A spanyol kormány a beruházások növelését határozta el a megújítható energiaforrásokba. Tervei szerint a mini vízierőművek összkapacitását 2010-re 2199 megawattra kell emelni a tavalyi 1749 megawattról, a biomassza erőművekét pedig 2039 megawattra szeretnék bővíteni 344 megawattról.

A legnagyobb növekedés a szél erejének kihasználásában várható: a felhasználható kapacitás ezen a területen 20 155 megawattra nőne a friss terv szerint a tavalyi 8155 megawattról.

Spanyolország jelenleg a világ negyedik számú felhasználója a megújítható energiaforrásoknak, csak az Egyesült Államok, Németország és Japán előzi meg. A további fejlesztésre sürgős szükség van ahhoz, hogy Spanyolország betarthassa a Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségét: 2012-re 6 százalékkal csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A tervben meghatározott, 23,6 milliárd eurós befektetésekhez a spanyol kormány annak 2,9 százalékával járulna hozzá, a nagyobb részt a magánszférától várják: 77,1 százalékban az energiatársaságokra, 20 százalékban a bankokra, ingatlan-fejlesztőkre és technológiai csoportokra számítanak. A beruházásokat a kormány számos kedvezménnyel akarja ösztönözni.

A terv nagy nyertese lehet a Gamesa Corporacion Tecnologica SA szélturbina gyártó, valamint a szélerőművek építését és működtetését végző Iberdrola SA, az Acciona SA és az Abengoa SA.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?