Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A Vivendi visszakapta a PTC felét

MTI
2005.08.29. 15:41
Egy lengyel fellebbviteli bíróság visszaadta a francia Vivendi lengyelországi vegyesvállalatának, az Elektrim Telekomunikacjának a legnagyobb lengyel mobil távközlési vállalat, a PTC 48 százalékát, és rá bízta a PTC vezetését is, de még tucatnyi peres ügy van hátra, úgyhogy távolról sem zárult le a küzdelem a PTC-ért, amely egyszersmind a legnagyobb mobilvállalat Kelet-Európában is.

Az elsőfokú bíróság februárban vonta meg az Elektrim Telekomunikacjától a tulajdonjogot. Az Elektrim Telekomunikacja a Vivendi és a lengyel Elektrim csoport 49-49 százalékos vegyesvállalata.

Az 1995-ben alakult PTC egy mások, nagyobb része, pontosan 49 százaléka a Deutsche Telekomé, és szeretné megszerezni az egész PTC-t. Korábban, májusban, a Vivendi Universal francia távközlési társaság eljárást kezdeményezett egy francia bíróságon a Deutsche Telekom ellen, 2,2 milliárd eurót követelve a német távközlési vállalattól.

A Vivendi azzal vádolta meg a német vállalatot, hogy az jogtalanul és előzetes értesítés nélkül szakította meg tavaly a tárgyalásokat a PTC jövőjéről. A Vivendi azt állítja, hogy a Deutsche Telekom azért élt a jogszerűtlen módszerrel, hogy minél olcsóbban szerezze meg a PTC részvényeit.

A Vivendi tavaly még 1 milliárd euróért túl akart adni a PTC-ben lévő, 48 százalékos részesedésén, a perek azonban 180 fokos fordulatot jeleznek a két konszern egyre élesebb vitájában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!