Endre, Elek
17 °C
30 °C

Őssejt-kísérlet szívműtéteknél

MTI
2005.08.29. 16:04
Amerikai szívsebészek engedélyt kaptak, hogy embereken próbálják ki, csontvelőből vett saját őssejtek hozzáadásától regenerálódnak-e az elhalt szívszövetek.

Hogy a korrekt klinikai kísérlet véletlenszerűen kiválasztott kettős vak jellegéből kifolyóan se a betegek, se az orvosok ne tudhassák meg, hogy ki kap őssejtet és ki nem, ezúttal a szokásos koszorúér operációt egészítik ki a kísérleti eljárással.

A pittsburghi orvosi egyetem - University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) - sajtóközleményben tudatta, hogy újabb engedélyt kapott az amerikai élelmiszer- és gyógyszer hatóságtól (FDA) őssejtekkel végzett klinikai kísérletekre. Az egyetem májusban már kapott hasonló engedélyt, hogy a szívátültetésre váró páciensekbe ideiglenesen beoperált szerkezetek mellé őssejteket is adagoljanak.

A mostani engedély a szokásos szív-koszorúér áthidaló műtétek (bypass) során végzett őssejt-terápiára vonatkozik. A kísérlet során a biztonság és a kivitelezhetőség mellett azt is vizsgálják, hogy mennyi őssejt szükséges az optimális eredményhez. Mindkét klinikai kísérletet Dr. Amit Patel irányítja.

A pittsburghi kutatók arra számítanak hogy 75 megkérdezett páciensből találnak 24 önként vállalkozót. A 24 résztvevőt egy kívülálló személy 4 csoportra osztja. Dr. Patel és csapata az altatás után csontvelőt vesz a páciensek csípőcsontjából, és elküldi feldolgozni. Míg zajlik a szívműtét, a csontvelőből kiválasztják az őssejteket, és a csoportba sorolásnak megfelelően 4 féle, erősebb és gyengébb őssejt-koncentrációt készítenek belőlük. Az első csoportnál sok őssejt, lesz a szérumban, a másodikban kevesebb, a negyedik csoport pedig őssejt-mentes szérumot kap a szívébe. A 24 beteget állapotát egy éven át követik.

A szokásos sebészeti és katéteres beavatkozásokkal javítani lehet a szívműködést, de egyikkel sem lehet helyreállítani a sérült szív-szöveteket. Az őssejtektől azt várják, hogy az elsatnyult szívizmot új, erőteljes sejtekkel népesítik be. Szerte a világon több helyen próbálkoztak már csontvelőből származó őssejtek szívbe juttatásával, és általában javulásról számoltak be, de eddig még nem volt teljesen korrekt, minden más hatást kizáró klinikai kísérlet.