Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Őssejt-kísérlet szívműtéteknél

MTI
2005.08.29. 16:04
Amerikai szívsebészek engedélyt kaptak, hogy embereken próbálják ki, csontvelőből vett saját őssejtek hozzáadásától regenerálódnak-e az elhalt szívszövetek.

Hogy a korrekt klinikai kísérlet véletlenszerűen kiválasztott kettős vak jellegéből kifolyóan se a betegek, se az orvosok ne tudhassák meg, hogy ki kap őssejtet és ki nem, ezúttal a szokásos koszorúér operációt egészítik ki a kísérleti eljárással.

A pittsburghi orvosi egyetem - University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) - sajtóközleményben tudatta, hogy újabb engedélyt kapott az amerikai élelmiszer- és gyógyszer hatóságtól (FDA) őssejtekkel végzett klinikai kísérletekre. Az egyetem májusban már kapott hasonló engedélyt, hogy a szívátültetésre váró páciensekbe ideiglenesen beoperált szerkezetek mellé őssejteket is adagoljanak.

A mostani engedély a szokásos szív-koszorúér áthidaló műtétek (bypass) során végzett őssejt-terápiára vonatkozik. A kísérlet során a biztonság és a kivitelezhetőség mellett azt is vizsgálják, hogy mennyi őssejt szükséges az optimális eredményhez. Mindkét klinikai kísérletet Dr. Amit Patel irányítja.

A pittsburghi kutatók arra számítanak hogy 75 megkérdezett páciensből találnak 24 önként vállalkozót. A 24 résztvevőt egy kívülálló személy 4 csoportra osztja. Dr. Patel és csapata az altatás után csontvelőt vesz a páciensek csípőcsontjából, és elküldi feldolgozni. Míg zajlik a szívműtét, a csontvelőből kiválasztják az őssejteket, és a csoportba sorolásnak megfelelően 4 féle, erősebb és gyengébb őssejt-koncentrációt készítenek belőlük. Az első csoportnál sok őssejt, lesz a szérumban, a másodikban kevesebb, a negyedik csoport pedig őssejt-mentes szérumot kap a szívébe. A 24 beteget állapotát egy éven át követik.

A szokásos sebészeti és katéteres beavatkozásokkal javítani lehet a szívműködést, de egyikkel sem lehet helyreállítani a sérült szív-szöveteket. Az őssejtektől azt várják, hogy az elsatnyult szívizmot új, erőteljes sejtekkel népesítik be. Szerte a világon több helyen próbálkoztak már csontvelőből származó őssejtek szívbe juttatásával, és általában javulásról számoltak be, de eddig még nem volt teljesen korrekt, minden más hatást kizáró klinikai kísérlet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!