Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Akusztikai kongresszus Budapesten

MTI
2005.08.30. 13:40
Forum Acusticum címmel augusztus 29-e és szeptember 2-a között Budapesten tartják az Európai Akusztikai Szövetség (European Acoustics Association, EAA) negyedik kongresszusát az ELTE lágymányosi kongresszusi központjában. A hangot ünneplő rendezvénysorozatot Antwerpen, Berlin és Sevilla után Budapesten stílszerűen délutáni hangversennyel nyitották meg a Művészetek Palotájában, ahol a Nemzeti Hangversenyterem változtatható akusztikáját is bemutatták.

A kongresszus 30 országból érkező 600 előadója az akusztika szinte minden területével foglalkozik. Külön hangsúlyt kapnak az akusztika és a kommunikációs technológiák összekapcsolásával foglalkozó tématerületek, valamint az egészséges (csendesebb, rezgésmentesebb) környezet megteremtését célzó erőfeszítések, pl. a környezeti zaj jogi szabályozása Európában. Az EU zajcsökkentési törekvéseinek fontos eszközei az egységes elvek szerint készülő zajtérképek.

Számos előadás szól a gépkocsik és repülőgépek, valamint a légi, közúti és vasúti közlekedés zajának csökkentéséről. A zenei szekció a modern és a historikus hangszerek fizikájával, a hangszintézis legújabb módszereivel és teremakusztikával foglalkozik. Külön hangsúlyt kap egy elhanyagolt terület: az iskolai osztálytermek zaja. A szubjektív, fiziológiai és pszichológiai akusztika új eredményeinek ismertetése mellett az emberi hangképző szervek működése és gyógyítása is szóba kerül.