Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megalakult a Magyar Autizmus Alapítvány

MTI
2005.08.30. 16:49
Autizmussal küzdő betegeknek és családtagjaiknak kíván segítséget nyújtani az az alapítvány, amelynek alapító okiratát kedden írták alá a Parlamentben. A Magyar Autizmus Alapítványt a komoly társadalmi, családi problémát jelentő betegség gyógyítására, megelőzésére és ennek koordinálására, a betegségről szóló információk széleskörű megismertetésére hoztuk létre - mondta köszöntőjében Füredi János pszichiáter, neurológus, az alapítvány egyik alapító tagja. Ma már korai szakaszában is egyre sikeresebben felismerhető a betegség, de ehhez fontos, hogy minél több hazai és külföldi információ jusson el az érintettekhez, szülőkhöz, orvosokhoz, kutatókhoz.

A Magyar Autizmus Alapítványt ismert hazai szakemberek, közéleti szereplők, autista gyermekek szülei és az ügy iránt felelősséget érző támogatók hozták létre. A Magyar Autizmus Alapítvány alapító okiratát kézjegyével látta el többek között Koltai Róbert színművész, Gyárfás Tamás újságíró, Beer Miklós váci megyéspüspök, Leel-Őssy Lóránt egyetemi tanár, az MTA doktora és Veress Lajos biokémikus. A szervezet védnökei Harrach Péter és Mandur László a parlament alelnökei, akik köszöntőjükben pártok feletti ügynek nevezték az alapítvány támogatását. "Célunk, hogy a meglévő kezdeményezéseket megerősítsük, illetve olyan közösséget szeretnének létrehozni, ahol az érintett családok, civil szerveztek, egyházak, döntéshozók közösen, komplex módon segíthetnek, legyen az a segítség egészségügyi, szociális, gyógypedagógiai vagy jogi jellegű" - mondta az MTI-nek az ünnepélyes aláírás után Szendrei Róbert az alapítvány egyik kurátora, egy autista kisgyerek édesapja.

Az autizmus nem csupán pszichológiai, pedagógiai, hanem elsősorban orvosi, biokémiai probléma, amely sokszor a családok súlyos szociális és lelki helyzetével is együtt jár. Becslések szerint a személyiséget átható, kommunikációs és szociális zavarokkal együtt járó fejlődési rendellenességgel Magyarországon mintegy 50 ezer ember küszködik. Az autizmus az agyi működés súlyos, alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara. A betegség szociális viselkedésben, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik. Az autisták folyamatosan kompenzációt igényelnek. Számukra alapvető nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, vágyainak vagy érzelmeinek felismerése és nem képesek mások viselkedésének értelmezésére, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani.