József, Bánk
-6 °C
0 °C

Géntechnikával a kergemarhakór ellen

MTI
2005.09.09. 07:46
Az utóbbi évtizedekben elsősorban a brit szarvasmarha-állományban pusztító, magyarul kergemarha-kórként ismert - szivacsos agysorvadást, BSE-t eredményező - kórfolyamat nemcsak gyógyíthatatlansága és halálos kimenetele miatt rémisztő, hanem azért is, mert a fertőzés emberben akár évtizedekig rejtve maradhat. Igaz viszont, hogy könnyen elkerülhető, mert a kórokozó - egy bizonyos fehérje - csak a fertőzött szövetek elfogyasztásával, vagy az idegi nedvek közvetítésével juthat át egyik emberről (állatról) a másikra.

Dél-Koreában, a világ egyik legnagyobb marhatenyésztő államában, az idei nyáron ismét találtak kergekórral fertőzött marhákat. Ezért az ázsiai ország Nemzeti Egyetemén a kutatók, Vuk Szuk Vang vezetésével most azon fáradoznak, hogy - miközben a megbetegedés hatásos ellenszerét keresik -, a kór kifejlődését megakadályozó módszert kísérletezzenek ki, az őssejt- és géntechnika legfrissebb eredményeit alkalmazva.

Együttműködő partnerükkel, a dél-dakotai Hematech cég (Amerikai Egyesült Államok) vezető kutatójával, Jim Robl-lal keresik a módját, hogy a betegségért felelősnek tartott prionokat (speciális fehérjéket) kizárják a fejlődő állatok agyállományából, vagy legalább a tulajdonságaikat megváltoztassák azzal a céllal, hogy ne örökíthesse át őket utódaiba a szarvasmarha.

A bizarr elgondolásnak már vannak eredményei: kitenyésztettek ilymódon módosított szervezetű szarvasmarhákat. Most már azt fogják vizsgálni, hogy étkezési szempontból észlelhető-e változás, ha ilyen állatokból készül a fogyasztani való eleség, illetve elfogadják-e a fogyasztók a génkezeléssel, őssejt-technikával, klónozással előállított marhákból készített terméket.