Vencel
13 °C
23 °C

Új elnök az MTA Jövőkutatási Bizottsága élén

2005.09.13. 08:50

A Magyar Tudományos Akadémia IX. Osztályának Jövőkutatási Bizottsága (JKB) Nováky Erzsébet egyetemi tanárt választotta elnökül három évre. A megújult bizottság céljai között szerepel a fiatalok eddiginél nagyobb mértékű bevonása a jövőkutatásba és ezáltal a "leendő jövőkutatók közösségének" létrehozása, valamint az aktuális és a jövőt érintő kérdések kiscsoportos kutatása. Ilyen például a fiatalok jövőhöz való viszonya, az emberi alkalmazkodóképesség lehetőségei és korlátai, a 21. századi technika lehetséges társadalmi hatásai.

A Bizottság fontosnak tartja továbbá erős kapcsolatok kiépítését más, jövőkutatással foglalkozó hazai kutatóintézetek felé és a kapcsolatok további erősítését olyan, nemzetközi elismertségnek örvendő jövőkutatási szervezetekkel, mint amilyen a World Futures Studies Federation (www.wfsf.org) is, ami idén augusztusban tartott nemzetközi konferenciát Budapesten a Budapesti Corvinus Egyetem Jövőkutatás Tanszékének szervezésében (www.budapestfutures.org).

Az 1976-ban alapított MTA Jövőkutatási Bizottság a témával foglalkozó tudományos kutatók legmagasabb szintű magyar fóruma. A JKB eddigi elnöke Besenyei Lajos, egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem rektora volt, aki az akadémiai szabályzat által lehetővé tett 6 éven keresztül látta el feladatát. Nováky Erzsébet egyetemi tanár, az ország egyetlen jövőkutatás tanszékének a vezetője a Budapesti Corvinus Egyetemen.