Szilárda
0 °C
6 °C

Elsötétítéssel védenék a költöző madarakat

MTI
2005.10.07. 10:11

Sötétségbe borulnak a New York-i felhőkarcolók a vándormadarak megmentése érdekében. A kezdeményező E.J. McAdams, a New York City Audubon Society környezetvédő társaság vezetője, aki egy reggel munkába menet egy elpusztult rigócsaládot talált az egyik felhőkarcoló lábánál. Erre a sorsra jutnak minden évben madarak ezrei, főként a migrációs időszakokban, április és május, illetve szeptember és október hónapokban, amikor a város felett átrepülő madarak nekiütköznek a magas épületek ablakainak.

A környezetvédők szerint az elsötétítés több mint 100 negyven emeletes, vagy ennél magasabb épületet érint, valamint azokat a csupaüveg házakat, amelyek az East Riverre és a Hudson folyóra néznek. Százszázalékos csatlakozást várnak az akcióhoz, amely szerint október végéig éjféltől hajnalig ezeknek az épületeknek a felső emeletein el kell oltani a fényt.

A Lights Out NYC-felhíváshoz azonnal csatlakozott a Chrysler Building, a Rockefeller Center, a World Financial Center és a legmagasabb felhőkarcoló, az Empire State Building.

McAdams szerint a multinacionális tulajdonosok két legyet ütnek ezzel egy csapásra. Egyrészt madarakat mentenek, másrészt áramot takarítanak meg, ami az energiaválság napjaiban szintén jelentős dolog. Egy 230 ezer négyzetméteres felhőkarcoló egy hónap alatt 150 ezer dollárt takaríthat meg - nyilatkozta a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

Daniel Klem neves ornitológus, a Muhlenberg College tanára azonban úgy véli: a kezdeményezés nem oldja meg a problémát. A madarak ugyanis nem a fény miatt ütköznek az ablakokba, hanem az üveg miatt, amelyet nem észlelnek. Ezért már több környezetvédő csoport dolgozik együtt a New York-i építőiparral, egy új típusú, ibolyántúli sugarakat kibocsátó üveg kikísérletezésén, amelyet a madarak messziről észrevesznek. Ez annál is inkább fontos, mert 300 madárfajta repül át migrációs időszakban a város felett, útban Kanada és Közép-, valamint Dél-Amerika között.