Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Több pénz szélessávra az elmaradott régiókban

MTI
2005.10.07. 13:40

A szélessávú internet-hozzáférés kiépítésére fordítandó pályázati forrásokat 9 milliárd forintról 12 milliárd forintra növelte a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) Monitoring Bizottsága - közölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Korábban a GVOP-on belül a szélessávú hálózat önkormányzatok általi kiépítését az elmaradott régiókban (4.4.2) 6,3 milliárd forinttal támogatták, ám most a lehívható támogatás mértékét 10,5 milliárd forintra emelték azért, mert az előirányzott keretet jóval meghaladó igény érkezett be a települések részéről.

A szélessávú internet-infrasturktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatását az üzletileg kevésbé vonzó településeken (4.4.1) program összegét viszont 2,7 milliárd forintról 1,5 milliárd forintra mérsékelték, s így a két program most összesen 12 milliárd forint forrással rendelkezik.

A minisztérium szerint Magyarországon az utóbbi években a szélessávú lefedettség dinamikusan növekszik: 2004 márciusában a tízezer fő feletti lélekszámú települések lakosságának 87,9 százaléka számára volt elérhető a szélessávú internet-hozzáférés, míg jelenleg ez az arány 92 százalék feletti.

A legjelentősebb növekedést a kisebb, három és tízezer fő közötti települések, valamint a háromezres lélekszám alatti települések lakosainak lefedettségi adatai mutatják. Utóbbi esetében az arány még 2004 tavaszán is csak 3,7 százalék volt, míg jelenleg a legkisebb települések esetében a lakosság 50 százalékának van lehetősége széles sávon internetezni.

A közlemény kitér arra, hogy az európai szintre való felzárkózás és a versenyképesség növelése érdekében a minisztérium által készített Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS) célul tűzte ki, hogy 2010-re Magyarország egész területén elérhetővé váljon a szélessávú internet-szolgáltatás.

A leírtak alapján a 2005 elejétől elérhető GVOP pályázat iránt az elmúlt hónapokban nagy érdeklődés mutatkozott, ami egyrészt a magas, 75 százalékos támogatási aránynak, másrészt a különleges konstrukciónak köszönhető. A Magyarországon újonnan kidolgozott modell értelmében a pályázat támogatja, hogy az önkormányzatok a szolgáltatókkal együtt egyfajta partneri viszonyban valósítsák meg a beruházást és biztosítsák a szolgáltatást.