Eleonóra
-1 °C
2 °C

10 milliós versenyhivatali bírság a Vodafone-nak

2005.10.12. 14:34

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. október 11-én hozott döntésében megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a "VitaMax Dumabérlet" tarifacsomag és a "Vodafone 90-800" tarifacsomag mellé választható "Hétvégi és Esti opció" egyes, 2005. február 16-től április 3-ig közzétett reklámjaival kapcsolatban. A Versenytanács 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A Vodafone Magyarország Rt. 2005. február 15-én vezette be a "Vodafone Dumabérlet"-et, azon belül a "VitaMax" díjcsomagcsalád tagjaként a "VitaMax Dumabérlet" akciós tarifacsomagot és a "Vodafone 90-800" tarifacsomag mellé választható "Hétvégi és Esti opció"-t.

A Versenytanács megállapította, a vállalkozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor egyes, a tarifacsomagok kedvező tulajdonságát kiemelő reklámjaiban nem közölte, hogy a tarifacsomag igénybevétele időben korlátozott, az akció lejártával a "VitaMax Dumabérlet" tarifacsomagot automatikusan "VitaMax Uno" díjcsomagra módosítja, az akció csak a Vodafone-os vagy vezetékes szám hívására vonatkozik.

A bírság összegének meghatározása során a Versenytanács figyelemmel volt arra, hogy a vállalkozással szemben a 2004. évben három olyan versenyfelügyeleti eljárás indult fogyasztók megtévesztése miatt, amely jogsértés megállapításával zárult.