Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jövőre repül az első brazil űrhajós

MTI
2005.10.19. 10:47
Az első brazil űrhajós jövő évi repülését előirányzó megállapodást írtak alá illetékesek kedden a Kremlben, Vlagyimir Putyin orosz és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök jelenlétében.

A két elnök tüstént köszöntötte is az űrhajósjelölt Marcos Cesar Pontest, miután a brazil űrkutatási hivatal elnöke, Sergio Guadenzi és orosz kollégája, Anatolij Perminov aláírta a megállapodást.

Putyin az orosz-brazil "technológiai szövetség" felé tett fontos lépésként értékelte a megállapodást, amely szerint Pontes alezredest 2006-ban Szojuz űrhajóval küldik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrrepülésre várhatóan március végén kerül sor - mondta Perminov, hozzátéve, hogy a szokásos húszmillió dollárt számlázták érte Brazíliának.

Putyin támogatást ígért Brazíliának ahhoz a törekvéséhez, hogy állandó helyet kapjon az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és dicsérte a dél-amerikai óriás független külpolitikáját. Lula szerint Brazília azon fáradozik, hogy a fejlődő országok kevésbé függjenek az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól.

A két elnök nyilatkozatot írt alá, elítélve az egyoldalú döntéseket és lépéseket, pártolva az ENSZ szerepének szilárdítását. A nyilatkozat jelzi a brazil Embraer cég érdekeltségét regionális hatósugarú repülőgépek oroszországi összeszerelésében, valamint az orosz szándékot helikopterek és hidroplánok eladására Brazíliának. A két elnök megvizsgálta orosz vízerőmű-technológia brazíliai felhasználását is.

Putyin tavaly novemberben Brazílivárosban segítséget ígért Lulának a brazil űrkutatási program újraindításához: jelesül az alcantarai indítóbázis helyreállításához, amelyet 2003-ban tönkretett egy saját fejlesztésű brazil hordozórakéta földi felrobbanása, 21 mérnök és technikus életét oltva ki. A munkáspárti Lula megjegyezte, hogy két régi álma vált valóra a Vörös tér és a Kreml megtekintésével.