Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nőtt a Pannon nyeresége

MTI
2005.10.27. 16:16
A Pannon GSM az év első kilenc hónapjában 138,78 milliárd forint árbevételt és 31,55 milliárd forint üzemi eredményt ért el, a profit 9,9 százalékkal volt több a múlt év első háromnegyedévénél.

Ove Fredheim, a norvég Telenor csoporthoz tartozó Pannon GSM vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2004 szeptember végéhez képest 261 ezerrel 2 millió 856 ezerre nőtt az új előfizetők száma, a cég piaci részesedése 0,5 százalékponttal 34 százalékra nőtt.

Kocsis Gábor, a pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettes a szeptemberben végződött negyedévet rekordnak nevezte a Pannon GSM történetében. A harmadik negyedévi 49,36 milliárd forint árbevétel 12 havi 7 százalékos növekedését egy telítődő piacon erős árversenyben sikerült elérni. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, az árbevétel 12-13 százaléka származik a nem hang forgalomból.

Az árbevétel első háromnegyedévi és harmadik negyedévi növekedése a "jobb minőséget jelentő" előfizetéses ügyfelek magasabb számának és az élénkebb forgalomnak volt köszönhető. Az előfizetéses, illetve az utólag fizető, úgynevezett post paid ügyfelek száma 6 százalékkal nőtt. A tőlük származó árbevétel az összes árbevétel mintegy egyharmadát tette ki.

Az egy fizetőre jutó átlagos árbevétel (ARPU) a harmadik negyedévben 5.265 forint, az első három negyedév átlagában pedig 5.015 forint volt, szemben a bázisban számolt 5.461 illetve 5.179 forinttal. A csökkenés oka az erős piaci verseny miatti folyamatos áresés és a hívásvégződtetési díjak csökkentése.

Az év első kilenc hónapjában kamatfizetés, adózás, értékcsökkenési leírás és amortizáció előtt a nyereség (EBITDA) elérte az 50,95 milliárd forintot és árbevétel arányosan 36,7 százalékot tett ki. A bázisidőszakban ez az arány 38,1 százalék volt.

A társaság az első háromnegyed évben 15,48 milliárd forintot fordított beruházásokra, több mint öt milliárddal többet, mint a múlt év első kilenc hónapjában. Tíz nagyvárosban a harmadik generációs hálózatot építették ki teljes lefedettséggel és folyik az UMTS hálózat építése is, aminek eredményeként az év végére Budapesten már használható lesz. A társaság jövőre adókedvezményt vehet igénybe az idei beruházások miatt és ennek összege 2006-ban várhatóan 500 millió forint lesz.

Drozdy Győző vezérigazgató-helyettes újságírói kérdésre elmondta, hogy a hívásvégződtetési díjak visszamenőleges elszámolása az előfizetőket nem érinti. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) júliustól május 25-ig visszamenőleges hatállyal csökkentette a végződtetési díjakat, ami a Pannon GSM szerint jogszerűtlen. A vezérigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy az egyik mobilszolgáltató cég - köztudottan a T-Mobile - nem hajtotta végre a határozatot és ezért július óta nem történt meg az elszámolás. Így fordulhatott elő a magyar mobiltelefónia 12 éves történetében először, hogy a szereplők nem fizetnek egymásnak - mondta a vezérigazgató-helyettes.

A T-Mobile szerint a kilenc magyarországi távközlési szolgáltatóval kötött összekapcsolási szerződésüket az egyenlő elbánás elve alapján hajtották végre az NHH határozatát, ennek megfelelően számláznak partnereinek, amit egyedül a Pannon GSM utasított vissza az összekapcsolási szerződés rendelkezéseinek megszegésével.

A Pannon GSM tulajdonosa, a Telenor nemrégiben egyeztetési eljárást kezdeményezett a magyar állammal a washingtoni befektetésvédelmi választott bíróság (International Center for Settlement of Investment Desputes) előtt a 2002-ben kiszabott egyetemes szolgáltatási kompenzáció (USO) miatt. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Ove Fredheim vezérigazgató megismételte a korábbi közlést: az eljárás lezárásáig további információt nem adnak ebben a témában.