Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Öko felhőkarcoló épül

MTI
2005.11.03. 12:31
New York kellős közepén, a Bryant Park 1. alatt épül a világ első öko felhőkarcolója, a Bank of America új központja. A tervezők az 54 emeletes toronyházba minden ismert és gyakorlatban hasznosítható környezetkímélő megoldást, szerkezetet beterveztek és az építtető cég közlése szerint 2008-ra tervezett átadásig be is építenek. Íme a legfontosabb újdonságok. Az épületre hulló, évi 650 milliméternyi csapadékot felfogják és több szinten is tartályokban tárolják, ahonnan igény szerint a központi "szürke-víz" hasznosítóba vezetik. Egy részével pedig pedig az előépület tetőkertjét öntözik.

A külső falakat 2300 négyzetméteren kettős üvegtáblák alkotják, amelyek az égető ultraibolya sugárzás egészét visszaverik, de a fény 73 százalékát átengedik. Így a napfényes helyiségeket a nyári nap sem melegíti fel túlzottan (az üvegházhoz hasonlatosan), viszont a kettős üvegfal télen hőszigetelőként működik. A másodrendű fényforrásokat (például irányfényeket) áramtakarékos LED-ek szolgáltatják. A torony használt levegőjét egy kéményszerű csatornába gyűjtik, amelynek legfelső végébe egy függőleges tengelyű cső-légturbinát építenek a hő- és légnyomás-különbség, meg a szellőztetők révén nagy sebességgel kiáramló levegő munkába fogására. Ez a generátort forgató turbina jelentősen besegít a torony saját áramellátásába. A helyiségekben nem a mennyezeten van a légcserélő szellőztető rendszer be-ki vezető nyílása. A levegő alulról a sarkokból, a falak mentén áramlik be és fenn, a mennyezet-fal találkozásoknál jut ki a szobából. Így nem alakul ki örvénylő huzat.

A fő áramtermelő az előépületben működő 5,1 megavattos, gázüzemű erőmű, a legnagyobb ilyen a városban. Áramával működtetnek mindent, kivéve a komputereket, elektronikákat, amelyek a városi hálózat áramát használják. A toronyban naponta két tonna vegyes hulladék keletkezik. Zömmel papír, de sok ételmaradék is. Ezeket a mély szinten lévő 5 ezer literes hasznosítóba vezetik, ahol a képződő biogázt a helyi erőműbe vezetik, 75 kilowattal növelve annak teljesítményét. A hűtést - akárcsak a Parlamentben, -a mély szinten lévő jégkamra segíti. A jeget a házi erőmű áramát felhasználva helyben állítják elő, s a jégtáblákról a hideg levegőt a szellőztető rendszer juttatja - szabályozható mennyiségben - a helyiségekbe. Kánikula esetén a városi hálózatból is vehetnek áramot. A New York-i félszigetet tartó alapkőzetben egyenletesen 12 fokos vízréteg rejlik. Ezt felszivattyúzzák és egy hőcserélőben elvonják, majd a fűtés-rendszerbe táplálják a hőjét. Nyáron viszont a hűtés-rendszerbe, ahol rásegít a hűtőprendszer teljesítményére.