Sára, Márió
2 °C
6 °C

Marsnézés Óbudán

MTI
2005.11.04. 14:58

Marsnézőbe, távcsöves bemutatóra és csillagászati előadásra invitál szombat estére Óbudára a Polaris Csillagvizsgáló annak kapcsán, hogy október végén ismét közel került a Földhöz a szomszéd bolygó.

2003 augusztusában volt hasonlóan közel - 55 millió kilométerre - egymáshoz a két bolygó, akkor azonban a Mars alacsonyan volt, alig a látóhatár felett, így kevésbé lehetett élvezni látványát. Ezúttal ugyan 70 millió kilométerre közelítette meg a Földet a Mars - azaz nem "merészkedett" annyira közel, mint két éve -, viszont magasan a horizont felett látható, ami sokkal előnyösebb megfigyelési lehetőséget jelent még szabad szemmel is.

Az érdeklődők szombat este hat órától - ha tiszta lesz az égbolt - távcsővel is megnézhetik a Marsot az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban (III. kerület, Laborc utca 2/C), ahol előadásokat is hallhatnak az égitestről.

A Mars egész novemberben szép látványt nyújt majd: fényes, narancsos színű égitestként ragyog keleti irányban az esti égbolton. Sötétedés után a csillagvizsgálóban más nyitvatartási napokon (szombat mellett kedden és csütörtökön) is érdemes vetni rá egy pillantást.