Gusztáv
-4 °C
1 °C

Elhalasztották a japán űrszonda leszállását

MTI
2005.11.04. 14:58

Leállították a Hayabusa japán űrszonda leszállási folyamatát az Itokawa kisbolygóra a földi irányítók - közölte pénteken Kavagucsi Junicsiro, a program igazgatója.

Az űreszköz már hétszáz méterre megközelítette a burgonya-alakú égitestet, de nem talált arra megfelelő helyet, amelyet egy pillanatra megérintve, talajmintát vett volna.

Ettől függetlenül a szonda kitűnő állapotban van, és később ismét próbálkoznak azzal, hogy a 690 méter hosszú és 300 méter széles égitest felszínéről talajmintát vegyen, és azt hazaszállítsa a Földre.

A szondát 2003 májusában indították útjára a Mars és a Jupiter közötti pályáján, a Nap körül keringő úticélja felé.

A mintavétel nagyon különleges lesz, hiszen a kisbolygó gyenge tömegvonzása (az Itokawa nehézségi gyorsulása mintegy százezrede a földiének) miatt nem lehet simán leszállni rá, illetve fúróeszközt rögzíteni a talajba. Az érintkezés így körülbelül csak egy másodpercnyi ideig tarthat majd. Ezalatt a Hayabusa másodpercenkénti 300 méteres sebességgel egy 5 gramm tömegű fémgolyót lő a felszínbe, és a becsapódás miatt felverődő szemcséket gyűjti majd be.

A JAXA japán űrügynökség reményei szerint a Hayabusa lesz majd az első olyan űrszonda, amely miután eljutott egy kisbolygóhoz vissza is tér onnan.