Gerzson
-3 °C
3 °C

Új köldökzsinórvér-őssejtbank Budapesten

MTI
2005.11.15. 15:20
Új köldökzsinórvér-őssejtbank nyílt meg az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) szakmai hátterével és egy egészségügyi szervező magánszolgáltató közreműködésével november 15-én. Erről az intézmények vezetői a Magyar Tudományos Akadémián tartottak kedden tájékoztatót.

Ahogyan dr. Vályi-Nagy István, az OGYK igazgatója fogalmazott, a magáncég, a Zelion Kft. adja a logisztikai központ szerepét, ugyanakkor az OGYK kutatási-fejlesztési háttérintézményei minden tekintetben garantálják, hogy a köldökvér őssejtek kiválasztása, fagyasztása és tárolása a legmagasabb, nemzetközi színvonalú szakmai szinten folyik.

A szolgáltatás díja egy személyre 350 ezer forint, 20 éves tárolási időtartamra. Ez az összeg tartalmazza a levétel, a szállítás és a tárolás összes költségét. Az összeg előteremtéséhez banki hitel is igénybe vehető, az egészségpénztárakon keresztül 30 százalékos adó-visszatérítés érhető el. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg nem támogatja a köldökzsinór vérből nyert őssejt lefagyasztását.

Tavaly Magyarországon húsz beteg kapott nem rokon donortól őssejtet, közülük három gyermek köldökzsinórvért.