Mátyás
-6 °C
1 °C

Kétszázmilliárd fölé erősít a Teva

MTI
2005.11.16. 10:42
Az izraeli Teva gyógyszeripari holdinghoz tartozó Teva Magyarország Rt. az idén 180 milliárd forint csoportszintű árbevételt vár, amiből az export eléri a 68 milliárd forintot. Rózsa András, az anyacég magyarországi üzleti központjaként működő Teva Magyarország Rt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint jövőre már 200 milliárd forintot meghaladó árbevétellel számol a társaság.

A csoporthoz tartozó - és a Teva európai gyártóbázisává fejlődött - debreceni Biogal az 1995-ben történt privatizáció évében még 10,6 milliárd forint árbevétel mellett 50 millió forint veszteséggel zárta az évet, azóta a bevétele több mint tízszeresére nőtt.

A Teva csoport másik magyarországi leányvállalata az 2000-ben megvásárolt Humán cégcsoport, amelynek tagja a Humantrade gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég, a Human Rt. és a Humanpharma gyógyszergyártó vállalatok.

A Teva korábbi közlése szerint az elmúlt évben magyarországi cégei összesen 166,1 milliárd forint árbevételt értek el, szemben a 2003. évi 147 milliárd forinttal.

Az izraeli Teva a világ egyik vezető generikus gyógyszergyártója. A cég részvényeivel a New York-i tőzsdén kereskednek és a tőzsdei kapitalizációja eléri a 24,4 milliárd dollárt, múlt évi árbevétele pedig közel ötmilliárd dollár volt.