Piroska
-2 °C
5 °C

Wifi lesz New Orleansban

MTI
2005.12.06. 10:58
New Orleans lesz az Egyesült Államok első városa, ahol a település egészét lefedő, ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférési lehetőséget alakítanak ki, és a szolgáltatás önkormányzati tulajdonban indul be, jelentette be a város polgármestere. Ray Nagin sajtótájékoztatóján - amelyről a CNN hírtelevízió honlapja adott hírt - elmondta, hogy az egész település wifi ponttá válik.

A pezsgő üzleti élet mielőbbi visszatérésének reményében először a város központi kereskedelmi negyedéből és a híres francia negyedből lesz ingyen elérhető világháló. A szükséges technikai eszközöket nagy cégek - köztük az Intel - szállították, adományként a szeptemberi hurrikánban szinte teljesen elpusztult városnak. A hálózathoz szükséges adóvevőket lámpaoszlopokra telepítik.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a szükségállapot lefújásáig a wifi-hálózat másodpercenként 512 kilobyte sebességen működik majd. A későbbiekben - eddig még meg nem határozott időpontban - az ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáférés sebességét 128 kbps-re csökkentik.

A kezdeményezés megvalósításával New Orleans lesz az első város az Egyesült Államokban, ahol önkormányzati tulajdonban lévő ingyenes internet-szolgáltatás indulhat.