Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Rekordévet zárhatnak a digitális kamerák

MTI
2005.12.06. 15:59
Százmillió digitális fényképezőgépet és filmfelvevőt adnak el idén a nürnbergi GfK fogyasztói piaci elemző cég becslése szerint, azaz már kisebb az analóg készülékek piaca, mint a digitálisaké. A GfK megállapítása szerint a piac bővülését nem befolyásolta a digitális kamerával felszerelt mobilok eladása sem, jóllehet ez utóbbiból nyolcszor többet értékesítenek már, mint a digitális kamerákból. Az ok a képminőség eltérése: a legjobb mobilok kamerái 2 megapixeles felbontásúak, ezzel szemben a digitális kamerák átlagosan 5 megapixeles felbontásúak.

A digitális technológia térnyerése ellenére az idén 30 millió analóg fényképezőgép talál vevőre főképp azokon a piacokon, ahol még drágának számít a digitális technológia. A hagyományos készülékek piaca a 2000. évi csúcsról, az akkor elért 70 millió egységről folyamatos csökken.

A GfK kiaknázatlan területnek tekinti az elektronikus fotók másolását, jelenleg ugyanis az elektronikus képek töredékéből készül csak nyomtatott változat, a képek többségét valamilyen digitális tárolóeszközön tartják az emberek. A nyomtatott képek fele otthoni nyomtatón készül, a másik felét másolószalónokban nyomják részben interneten feladott megrendelések alapján. Egyelőre még kevés háztartás rendelkezik speciális otthoni nyomtatóval.