Gerzson
-3 °C
3 °C

Mobiltelefonnal diagnosztizálhatják a mellrákot

MTI
2005.12.11. 09:57
A mellrák felismerésére alkalmas mobiltelefonos műszert fejlesztett ki a Háárec című jeruzsálemi lap pénteki jelentése szerint egy izraeli orvos.

Az infravörös kamerával felszerelt diagnosztikai maroktelefon elektronikája hatékonyabb, mint a nők által otthon elvégezhető teszt.

Nican Janiv doktor, aki kidolgozta az új technológiát, elmondta, hogy a kamera azonnal egy laboratóriumba továbbítja az általa elektronikus jellé változtatott diagnosztikai leleteket, s ott ezek elemzése alapján döntik el, hogy kérnek-e kiegészítő vizsgálatot.

Az infravörös kamera képes a mell különböző részein mért testhőmérséklet, illetve oxigénáramlás összehasonlítására, ami a múltban is hatékonyan segítette a mellrák felismerését.

Janiv doktor a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a további fejlesztés során a mobiltelefont infravörös szenzorokkal láthatják el és ennek segítségével úgynevezett biofeedback műszerre alakulhat, amely az izomtevékenységgel járó elektromos impulzusok rögzítését felhasználhatja az izom edzésére.