Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megtalálták Mozart koponyáját?

ABCNews
2006.01.04. 11:35

Az osztrák állami televízió, az ORF a hétvégén dokumentumfilmet sugároz, amelyből kiderül, hogy mire jutottak innsbrucki orvosszakértők a Mozartnak tulajdonított koponya összehasonlító DNS-elemzése során. A film része annak a zeneszerző születésének 250. évfordulójáról megemlékező programsorozatnak.

A szóban forgó koponya több mint egy évszázada van a salzburgi Mozarteum alapítvány birtokában.

Wolfgang Amadeus Mozartot 1791-ben temették a bécsi St. Mark temető közös sírjába, amelynek pontos helyét 1855-ben sikerült meghatározni. A legenda szerint, az egyik sírásó, aki emlékezett, hogy pontosan hova helyezték a testet ellopta a koponyát a sírból, így kerülhetett az alapítvány birtokába 1902-ben.

Az orvosszakértők a koponya DNS-ét a Mozart nagyanyja és unkahúga csontjaival hasonlították össze. Az eredmény állítólag száz százalékig megbízható, így eldönti a kérdést.

A koponya régóta izgatta a tudósokat: 1991-ben egy francia antropológus, Pierre-Francois Puech megállapította, hogy egykori birtokosának halálát a bal halánték közelében húzódó törés okozhatta - Mozartról úgy tudni, hogy reumás lázban halt meg.