Mobil az autóban

MTI
2006.01.09. 10:57
Az Egyesült Államokban egyre többen beszélnek mobiljukon autóvezetés közben, állítja az autópálya-biztonsági szervezet felmérése. Az autósok megfigyelésén alapuló vizsgálat szerint tavaly a vezetők 10 százaléka használta a volánnál telefontját, noha egy évvel korábban még csak 8 százalékuk dacolt az ezt tiltó szabályokkal. A sofőrök 6 százaléka a kihangosítót sem veszi igénybe, hanem fél kézzel a kormányoz, sebességet vált, míg a másik kezében a telefont tartja. Az adatokból kiderül, hogy a vezetés közben csevegők többsége fiatal, a nemek arányát tekintve pedig az látszik, hogy a nők gyakrabban vezetnek és beszélnek egyszerre.

Még olyan autóst is láttak, aki éppen sms-t írt, vagy játszott a mobilján vezetés közben. Az elemzés ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kihangosító használata a hiedelemmel ellentétben nem növeli jelentősen a biztonságot, hiszen a vezető figyelmét majdnem ugyanúgy elvonja az útról, mint amikor kezében tartja a telefont. Az Egyesült Államokban nincs egységes szabályozás arra, lehet-e, s hogyan lehet használni a maroktelefont autóvezetés közben, de a kérdés állandóan viták kereszttüzében áll. Egyes államokban már most is teljesen tiltják a csevegést és vezetést, másutt kihangosítót követelnek meg. Vannak ugyanakkor olyan szövetségi államok is, amelyek egy jogi testület - az Állami Törvényhozók Nemzeti Konferenciájának - állásfoglalására hivatkozva nem engedik meg az önkormányzatoknak, hogy korlátozzák a mobiltelefonálást száguldozás közben.

Az elmúlt évről szóló jelentést kibocsátó vezetésbiztonsági szervezet mindenesetre azt javasolja, hogy legalább a fiatalok és friss jogosítvánnyal rendelkezők esetében legyen általános a tilalom.  • Hírek
  • Hírek