Mégsem káros a mobil?

MTI
2006.01.21. 17:43
Nincs semmilyen kapcsolat a rádiótelefon-használat és az agytumor kialakulása között, állítja egy brit tanulmány.

A londoni Rákkutató Intézet (Institute of Cancer Research) négyéves vizsgálat után nem talált kapcsolatot a hosszútávú mobiltelefon-használat és az agyadaganat kialakulása között.

Anthony Swerdlow, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a kutatást négy éven át végezték (2000-től 2004-ig), s tizenhárom ország vett részt benne.

Az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt a mobiltelefonok használata, de semmi sem igazolta azt a félelmet, amely szerint a fejfájástól az agytumorig a modern technológia különböző egészségkárosodást okozhat - mondta Patricia McKinney, a kutatás vezetője.

Svéd tudósok tavaly azt állították, hogy a vidéki emberek jobban ki vannak téve a mobiltelefon káros hatásának, mivel a készülékek vidéken erősebben sugároznak.

A brit kutatás azonban megcáfolta ezt ezt az állítást, mint ahogy azt az elméletet is, hogy a korábbi, analóg technológiával működő telefonok jobban károsították volna az emberi szervezetet, mint a modern, digitális készülékek. A tanulmány megerősíti az azt megelőző dán, svéd és amerikai vizsgálatok eredményeit, vélik a szerzők.  • Tippek
  • Árfolyam