Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Holdradar-kísérletek

MTI
2006.01.31. 14:35
Bay Zoltán, fizikus holdradar-kísérleteinek 60 éves évfordulója alkalmából február 6-án, hétfőn délelőtt 11 órakor kiállítás nyílik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem könyvtárának aulájában, amelyen bemutatják milyen lehetett egykor a holdradar-kísérlet. A II. világháború alatt Bay Zoltánt bízták meg a rádiólokátor, azaz a radar kifejlesztésére alakult tudóscsoport munkájának irányításával, és vezetésével. 1943-ra sikerült olyan készüléket szerkeszteni, amely már 18 kilométer távolságból észlelte a tárgyakat. Bayban ekkor fogant meg az ötlet: "küldjünk jeleket a Holdra, s nézzük meg, miként érkeznek vissza".

A második világháború után az Egyesült Izzó kutatói Bay Zoltán ötlete alapján és irányításával világra szóló kísérletet hajtottak végre: 1946 február 6-án sikeresen vették a Holdról visszaérkező rádióhullámokat. A világon elsőnek tekintett holdvisszhang-kísérlet meghatározó szerepet jelentett a radarcsillagászat megvalósításánál. A kísérlet 60 éves évfordulója alkalmából szervezett kiállításon látható lesz többek között Mészáros Sándor, a Tungsram Rt. nyugalmazott főmérnöke által készített antenna makett, amely az egykori kísérleten használt szerkezet kicsinyített mása, továbbá korabeli sajtóanyagok és Bay Zoltánról készült képek, életrajzi dokumentumok.

Az ünnepségen részt vesz ifj. Bay Zoltán a neves fizikus unokaöccse, aki maga is részt vett a kísérleteken. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem könyvtárának aulájában március végégig ingyenesen megtekinthető a kiállítás, továbbá a tárlat időtartama alatt minden kedden és csütörtökön délelőtt 11 órakor megismétlik a bemutatót.