Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A magas intelligencia a hosszú élet záloga?

MTI
2006.02.03. 09:25

Közkeletű vélemény szerint az emberek egészségi állapotában megmutatkozó különbségek társadalmi helyzetükkel és jövedelmükkel függnek össze, ám brit kutatók szerint a magas(abb) IQ a hosszú élet záloga.

A Glasgow-i és az Edinburgh-i Egyetem kutatói 17 éven át követték nyomon Skóciában 1347 férfi és nő egészségi állapotát - olvasható az smi című orosz hírportálon.

A programot 1987-ben indították 56 évesnél idősebb önkéntesek részvételével. A vizsgálat kezdetén a résztvevőknek nemcsak az egészségi állapotát mérték fel, hanem intelligenciahányadosát is megállapították.

A későbbiekben rendszeresen vizsgálták a kísérleti alanyok egészségi állapotát, amely, mint ez várható volt, sokkal jobbnak bizonyult a tehetősebbek esetében, mint a szegényeknél. Ám amikor a kutatók az intelligenciahányadost is figyelembe vették, a vizsgált személyek társadalmi helyzete és egészsége közötti összefüggés sokkal kevésbé volt szignifikáns.

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy az IQ meghatározza az egyén magatartását, az emberek hozzáállása viszont sokszor lehet ilyen vagy olyan betegségek kiváltója. Példaként azokat az eseteket említették, hogy magasabb intelligenciahányadossal rendelkező egyének hamarabb hagyják abba a dohányzást (vagy esetleg el sem kezdenek cigarettázni), mint azok, akiknél alacsonyabb IQ-t mértek.