Benedek
-5 °C
5 °C

Szívműtét magzati korban: világra jött a csecsemő

MTI
2006.02.03. 09:32

A bostoni gyermekkórházban január 10-én világra jött egy csecsemő, akinek az esete minden bizonnyal bekerül majd az orvostudomány történetébe: a kis Grace az első, akibe még az anyaméhen belül egy szívprotézist ültettek be az orvosok.

Grace öröklött szívbetegségben szenvedett: a bal szívkamrája nem fejlődött ki eléggé, s nem tudta ellátni a vért pumpáló szerepét - írja le az előznményeket a Science et Avenir című francia tudományos lap beszámolója. Ráadásul a kislány helyzetét csak súlyosbította, hogy a két szívpitvar, a jobboldali és a baloldali közötti összeköttetés zárva volt: így azután a bal pitvarból kiáramló vér nem a megszokott úton haladt, hanem a tüdő felé áramlott, azt is károsodással fenyegetve.

Szerencsére mindez még idejekorán, jóval a születés előtt kiderült. S az is szerencse volt, hogy a bostoni (Amerikai Egyesült Államok) gyermekkórház kardiológuscsoportja, James Lock professzor vezetésével már korábban is hajtott végre olyan műtéteket, amikor a két pitvar között még a méhen belül, magzati korban megteremtik az átjárást, egy kis lyuk fúrásával. Csakhogy ez az átjáró általában néhány hét alatt begyógyult, összeforrt, azaz éppen a szülés idejére a legtöbb esetben használhatatlanná vált.

A kardiológusok Grace esetében új megoldást választottak: egy kis fémcsövet ültettek a szívbe, "kitámasztva" a lyukat, hogy a két pitvar között zavartalanul áramolhasson a vér. A kislány - tavaly novemberben, még magzatként megkapta az alig néhány milliméter hosszú, vékony csövecskét. Január 10-én azután világra jött, méghozzá komplikációk nélkül, s rá három napra egy újabb műtéttel szívkamra-problémáját is helyrehozták.

Féléves kora táján még egy újabb orvosi beavatkozás vár rá, de addig is a kislány normális életet élhet. Január 27-én hazavitték szülei a kórházból, s a sebészek - akik a jelek szerint addig nem akartak előre inni a medve bőrére - ezt követően már nyilvánosságra hozták a sikeres beavatkozásról szóló hírt.