Piroska
-1 °C
5 °C

Vége a kínai mobilboomnak?

MTI
2006.02.10. 14:07
Vége a mobiltelefonoknál a nagyobb arányú áresésnek és az eladások 30 százalékot is egyértelműen meghaladó éves növekedési ütemének is Kínában, vélekedik elemző tanulmányában a Credit Suisse pénzügyi csoport. Az eladások a múlt évvel érték el rekordjukat a nagy ázsiai országban.

A kontinensnyi országban a kereslet megtorpan, aminek több oka van. Például az, hogy mérséklődnek a vásárlásokhoz adott szolgáltatói támogatások, vagy hogy a gyártók nem tudnak elegendő mennyiségben piacra dobni olcsóbb készülékeket.

A múlt évben 85,4 millió mobil telefont adtak el Kínában, az előző évinél 31,3 százalékkal többet. Az eladott készülékek 96 százaléka volt GSM-rendszerű. A vevők azonban az olcsóbb telefonokat keresték, az ezer jüannál olcsóbb készülékek részesedése 37 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 20 százalékról. Az olcsó modellek áradata régebbi készülékeik lecserélésére ösztökélte a kínaiakat, állítja a Credit Suisse.

Kína a helyi harmadik generációs mobil szolgáltatás bevezetése előtt áll, ezért az idén már inkább keresik majd az ilyen technológiával működő telefonokat, de ez a kereslet nem lesz olyan dinamikus, mint a második generációs készülékeké.