Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Páncélruha a síelőkön

MTI
2006.02.20. 09:11
A hagyományos, nehéz kar- és lábvédők helyett nagyon rugalmas, de ütésre azonnal felkeményedő, pehelykönnyű páncélruhát viselnek a kanadai és amerikai síversenyzők a torinói téli olimpián síruhájuk alatt.

A speciális anyagból készült lábszár- és karvédőket tartalmazó versenyruhákat az amerikai Colorado állambeli "Spyder" síruhagyár fejlesztette ki, és néhány hónapja felajánlotta az amerikai és a kanadai olimpiai műlesikló csapatnak kipróbálásra. A versenyzők megszerették és nem akarnak megválni tőlük, nyilatkozta Richard Palmer, az anyagot kifejlesztő "d3o Labs" brit cég vezérigazgatója.

Az anyag pontos kémiai összetétele kereskedelmi titok, de annyi elmondható, hogy egy folyékony viszkóz és egy polimer vegyület összekeverésével szintetizálják, majd a védendő testrész alakjának megfelelő formába öntik.

A kapott anyag "erőhatás érzékeny". Normális körülmények között az anyag molekulái csak lazán kötődnek, és könnyen elmozdulnak egymáson. Hirtelen deformáció esetén megerősödnek a kémiai kötések, egymásba kapcsolódnak a mozgó molekulák, és az anyag megkeményedik lesz, védő páncéllá válik.

A laboratóriumi próbák során a d3o kódjelű anyagból készült védőfelszerelések ugyanolyan védelmet nyújtottak, mint a hagyományosak. A d3o lab fejlesztési igazgatója, Phil Green szerint nehéz pontosan mérni az anyag tulajdonságait, mert a felkeményedés csak addig tart, amíg az erőhatás fennáll.

Green szerint elképzelhető, hogy lehet még javítani a különleges anyag tulajdonságain, s a végső cél egy rugalmas golyóálló mellény lehetne.