Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az ókorban még színes volt az Akropolisz főtemploma

MTI/Index
2006.02.25. 09:21
A képeslapokon ragyogó fehér Parthenon - az athéni Akropolisz egyik legismertebb épülete, a város ókori főtemploma - eredetileg sok helyen kék, piros és zöld színekben pompázott - jelentette ki pénteken a 2500 éves templom restaurálását irányító régész.

"A legutóbbi lézeres tisztítás vörös hematit, egyiptomi kék és zöldeskék malachit-azuritnyomokat mutatott ki a nyugati oldalon lévő frízeken" - mondta az AFP-nek Evi Papakonsztantinu-Zioti. Hozzáfűzte, hogy az előbb említett két szín nyomait már korábban is észlelték a templom más helyein, malachit-azuritra azonban most először bukkantak.

Az ókori szerzők beszámolói alapján feltételezhető, hogy a Parthenon híres oszlopai is színesek voltak. A régészek 1987 óta vizsgálják, milyen károkat okozott az ókori templomnak az időjárás és a környezetszennyezés. Az Athéné istennőnek, a város védőistenének tiszteletére emelt templom restaurálása a tervek szerint 2009-ig tart.

Ismeretes egyébként, hogy a modern korban és a reneszánsz idején csodált görög szobrok jelentős része sem egyszínű, fehér, illetve anyagszínű volt, hanem a görögök gyakran rikító festékekkel díszítették ezeket a műalkotásokat.