Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Putyin elhozta a nanotechet Miskolcra

MTI
2006.03.01. 11:49

A miskolci nanotechnológiai kutatóközpont megvalósítására a magyar kormány 1,8 milliárd forintot biztosít, az orosz fél a legfontosabbat, a technológiát, a licencet adja - mondta a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mostani magyarországi látogatásának első napján, kedden, a magyar és az orosz szakminiszter írta alá a két ország nanotechnológiai együttműködési programjáról és a miskolci innovációs központ létrehozásáról szóló megállapodást.

Káli Sándor polgármester elmondta: a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány létesítményében megvalósuló innovációs centrum a tervek szerint eszközöket is gyártat majd, ezen belül főként nanotechnikai gyártókészülékeket fejleszt a Miskolci Egyetem biztosította háttérrel.

A nanaotechnológiai központ kutatási témaköreit a magyar és az orosz fél már korábban rögzítette, ez nanoporokra és kísérleti termékekre, orvosi protézisek szuperplaszticitási módszerekkel történő előállítására, nano-diszpergációs technológiával készített több komponensű folyadékokra, és a nanotechnológiai metrológiai alkalmazásaira terjed ki - tette hozzá.

A polgármester hangoztatta, az orosz kutatások élen járnak a legparányibb méretekkel foglalkozó nanotudományok szakterületén, az atom-, illetve a molekulaegyesítés technológiájának alkalmazásában kimagasló eredményeket értek el, a maga nemében pedig jószerivel unikum, hogy tapasztalataikat megosztják egy másik országgal, nevezetesen Magyarországgal.

A nanotechnológia mindazon technikák és kutatások összessége, amelyekben az anyagi világot különböző célokból atomi vagy molekuláris szinten vizsgálják, mozgatják - mutatott rá Káli Sándor.