Piroska
-2 °C
5 °C

Csődben az LG.Philips Displays

MTI
2006.03.02. 15:02
Mihamarabb el kell adnia lengyelországi és csehországi üzemét a holland-koreai LG.Philips Displays katódcsöves képcsőgyártó cégnek, tekintettel a vállalat csődhelyzetére - közölte a vállalathoz kirendelt csődbiztos, Louis Deterink a Reuters hírügynökséggel.

Deterinket holland bíróság rendelte ki az LG.Philips Displays vállalkozáshoz. A vállalatnál 1,3 milliárd eurós pénzügyi hiány állt fenn a múlt év végén, behajthatatlan adósságai a nevezett adminisztrátor kirendelésekor már meghaladták a 700 millió eurót. A vállalat bevételei drámaian, kevesebb mint felére estek, mióta a folyadékkristályos képernyők kerültek előtérbe.

A vállalat veszteségeset halmozó részlegeit fizetésképtelennek fogják nyilvánítani, míg a még eredményt hozó részlegeket a jelentések szerint az egykori kínai részleg, a most LPD International nevű vállalkozás égisze alá vonják.

A Reuters szerint nem kerül ide mindazon részleg, amely nyereséget hoz, nem fizetésképtelen, lett légyen Lengyelországban és Csehországban, továbbá Szlovákiában és más államokban. A lengyelországi üzemet, ahol 200 munkahely van, esetleg a vezetőség veszi meg, a csehországiaknak, beleértve a korszerű Hranice-it 1200 dolgozóval, mihamarabb vevőt próbálnak találni.

A múlt hónapban utóbbi már leállt az anyavállalati csőd miatt, de a hónap végén újraindították két gyártósorát a három közül. A cseh kormány az egyik legnagyobb zöldmezős beruházásnak számító telephely leállását látva sajtóértesülések szerint 300 millió koronás hitelt ígért az üzemnek. Hranice-t több beszállító szolgálja ki melyeknél emberek százai dolgoznak.