Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Konzorcium alakult geotermikus erőmű építésére

MTI
2006.03.06. 12:40
Geotermikus energiaforrások kutatására, illetve hosszabb távon egy geotermikus erőmű létesítésre alakított konzorciumot a Mol, az ausztrál tulajdonú Vulcan Kft. és az izlandi Enex hf.: az erőművet a Zala megyei Iklódbördőce térségében található termálvízre alapozzák.

A szervezet megalakítását megelőző hétfői budapesti sajtótájékoztatón elhangzott: a konzorcium most a kutatásra alakul, amire a tervek szerint 500 millió és 1 milliárd forint közötti összeget költenek. A feltárások sikere esetén vegyes vállalatot alapítanak egy 3-5 megawattos erőmű létrehozására. Az erőmű felépítése az előzetes kalkulációk szerint 3-4 milliárd forintba kerül, s mintegy 10 év alatt térül meg a befektetés.

Kujbus Attila, a Mol geotermikus energia-projekt vezetője az MTI-nek elmondta: a konzorciumban a Molnak 36 százalék, a két partnernek pedig 32-32 százalék a részesedése, s ennek megfelelően oszlanak meg a költségek és befektetések is. Ha a kutatás sikeres lesz, akkor ilyen tulajdoni arányokkal alakítják meg a vegyes vállalatot is.

A projekt operátora a Mol, s a társaság területén folynak a kutatások is. Kujbus Attila kifejtette: az előzetes felmérések szerint Magyarországon akár fél tucat geotermikus erőmű is létesíthető. Hozzátette: ezek az erőművek éves szinten 7-8 ezer órán keresztül is működhetnek, termelékenységük nagyon jó, s a villamos áram mellett geotermikus teljesítményt is leadnak, például az erőműből kiáramló meleg vízzel házakat vagy fóliákat lehet fűteni.

Összehasonlításképpen elmondta, hogy egy szélerőmű csupán 1800-2000 órán át termel áramot egy évben, s ezért egy 12 megawatt teljesítményű szélerőművel egyenértékű egy 3 megawattos geotermikus erőmű.

Holoda Attila, a Mol közép-európai kutatás-termelés igazgatója elmondta: a társaság a megújuló energiaforrásoknak mindig is nagy jelentőséget tulajdonított, már csak azért is, mert Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy 2010-ig az energiaszükségletének 3,6 százalékát ilyen forrásból állítja elő.