Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kombinált szűréssel a Down-kór ellen

MTI
2006.03.16. 12:02
Újszerű, integrált és kombinált szűrésekkel az eddig alkalmazott módszerekhez képest jóval nagyobb biztonsággal lehet megállapítani, hogy egy terhességnél fennáll-e a Down-kór veszélye. Korábban úgy vélték, hogy általában az idősebb nőknél gyakrabban fordul elő Down-kóros magzat, de ma már ismert, hogy a beteg gyerekek 70 százaléka 35 évnél fiatalabb anyáktól születik - vagyis ha csak az anya kora alapján döntenének a vizsgálatok szükségességéről, az összes Down-kóros eset 30 százalékát találnák meg.

A jelenlegi magyarországi találati arány az egyre terjedő szűréseknek és a 12. héten rutinszerűen végzett vizsgálatnak köszönhetően ennél valamivel jobb: 2004-ben a Down-kóros esetek közel 43 százalékát ismerték fel a terhesség alatt. Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szerint tévhit, hogy minden 35 év feletti terhes magzatánál érdemes kromoszómavizsgálatot végezni: a modern szűrővizsgálatok lehetővé teszik, hogy a döntésnél ne csak az anya korával járó, hanem az egyedi kockázatot vegyék figyelembe.

Az új szűrővizsgálatok lényege, hogy felismerjék azokat a terhességeket, amelyekben a kromoszóma rendellenesség előfordulásának valószínűsége nagy.

Egy átlagos európai országban 100 ezer terhességre körülbelül 140 Down-kóros terhesség esik. A szülésre készülő nők életkora egyre magasabb, jelenleg a terhességet vállalók mintegy 8 százaléka 35 évnél idősebb. Ha kizárólag korcsoport szerinti választás alapján végeznének magzati kromoszóma vizsgálatot, a 140 kóros terhességből csak 42 esetben találnák meg a Down-kórt, 98 esetben viszont nem, s a 8 ezer elvégzett kromoszóma vizsgálatból 80 vetélés következne.