Valér
2 °C
8 °C

Nincs vége a DVD utódlási vitának

TecChannel
2006.03.27. 11:30
Miután a Warner lemondta az első HD-DVD filme március 28-ra kitűzött megjelenését, a lejátszókat gyártó Toshiba is átmeneti visszavonulót fújt. A vállalat megerősítette, hogy a március végére szánt HD-DVD-lejártszója szintén később kerül csak piacra.

Az április közepére kitűzött új határidőpvel egyre zsugorodik a HD-DVD-formátum időbeli előnye az ősellenség Blue-ray-el szemben. Utóbbi a Samsungs BD-P1000 lejátszóval illetve az MGM Home Entertainment és a Sony Pictures filmjeivel május végén kerül a boltok polcaira.

A Blue-ray elterjedése ellen hat viszont a PlayStation 3 bevezetésének csúszása. ÍNem utolsósorban a meghajtók specifikációinak késése miatt a Sony tavaszról novemberre halasztotta az új játékkonzol startját.

A felhasználók számára a vita leginkább a késést jelenti. A PC-gyártók és az elektronikai konszernek kivárnak, bár a HP után az LG Electronics is bejelentette, hogy mindkét formátumot felveszi a programjába. A Microsoft HD-DVD olvasásra képes meghajtókat kíván tenni az Xbox 360-ba.

A műszakilag gyengébb formátum alapvető előnye az ára. Az előrejelzések szerint az első HD-DVD meghajtók illetve filmek várhatóan sokkal olcsóbbak lesznek a konkurenciánál.