Gizella
9 °C
15 °C

Nincs 'beteg épület' szindróma

MTI
2006.03.27. 14:06
A gyakori munkahelyi megbetegedéseket, a rossz közérzetet elsősorban a főnökség és rossz munkaszervezés miatti stressz okozza, nem pedig a jó ideje ismert és elfogadott "beteg épület" szindróma, állapították meg brit munkaegészségügyi szakértők.

Az elmúlt húsz évben sokan okolták az épületek rossz kivitelezését, a légkondicionálást a fejfájás, köhögés, szemfáradtság és viszketés, orrfolyás, megmagyarázhatatlan fáradtság miatt. Akadtak olyan hírhedt épületek is, amelyeknél a dolgozók orvosi igazolást is kaptak arról, hogy tüneteiket a "beteg épület" szindróma okozza. Most azonban brit kutatók kiderítették: ilyen nincs.

Londonban 44 épületben négyezernél több 42-62 év közötti köztisztviselőt kérdeztek ki egészségi állapotáról és munkájáról. Minden hetedik férfi és minden ötödik nő legalább 5 tünetre panaszkodott. A statisztikai elemzésből kiderült, hogy a meleg, száraz irodákban dolgozóknál több a panasz, némileg emelte az átlagot a légkondicionálás is, de a hatás statisztikai szempontból nem volt szignifikáns. Voltak azonban, akik igen rossz fizikai körülmények között dolgoztak, mégis meglepően kevés tünetről számoltak be.

A tünetek száma viszont meglepően szoros összefüggést mutatott a munkahelyi stresszel és a támogatás hiányával. A tanulmány szerzői szerint a "beteg épület" szindróma elnevezés rossz, ugyanis a tüneteket nem annyira a rossz fizikai körülmények, mint a rossz pszicho-szociális környezet hatásai váltják ki. Azt tanácsolták a felső vezetőknek, hogy ha valahol egy épületre panaszkodnak, figyeljenek oda a munkahelyi légkörre és arra, mekkora önállósággal rendelkeznek a dolgozók munkájukban.