Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Napkollektoros gulyák a Hortobágyon

Napi Gazdaság
2006.04.06. 10:44
Napenergiát hasznosító berendezéseket telepítene a Hortobágyi Nemzeti Park nyári pásztorszállásainak energiaellátására a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht. - mondta Boda Mihály, a társaság gazdasági igazgatóhelyettese. A napokban kiírt közbeszerzési pályázat szerint a nyertesnek nyolc helyszínre kell szállítania, telepítenie a zöldenergiás berendezéseket és kiépítenie az energiahálózatot.

A beszerzés becsült értéke nettó 24 millió forint. Európa-szerte unikális a magyar gulyás állattartás, de a pásztorok nyári lakjaiban nincs áram, sőt több helyen a szükséges vizet generátorokról üzemeltetett szivattyúkkal hozzák felszínre - tette hozzá Boda. A napelemes megoldással így a jövőben elláthatók lennének árammal az 1-3 férőhelyes szállások, a petróleumlámpát felváltaná a villanykörte, valamint tévézésre és mobiltelefon-töltésre is lehetőség lenne a lakokban.

A kht. a második ütemben a téli szállások áramellátását kívánja megoldani, ehhez napkollektorok mellett hőszivattyúkat is alkalmazna. Ennek költsége a mostani pályázat duplája lenne. A társaság önerőből nem tudja a fejlesztésekhez szükséges pénzt előteremteni, az összeg 75 százalékát az agrár- és vidékfejlesztési operatív program támogatja. A kht.-nak bevétele az általa - bio módon - termelt gabonafélékből és olajos magvakból származik, valamint egy bébiételeket forgalmazó német cégnek marha- és borjúhúst szállít.