Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kína és Oroszország a kalózlista élén

MTI
2006.04.07. 10:01
A Kínában és Oroszországban készült kalózmásolatok az USA gazdaságának tavaly mintegy 4 milliárd dollár kárt okoztak, jelentette be Washingtonban egy kongresszusi képviselőkből álló csoport. A képviselők leszögezik: a két országban hiányzik a politikai szándék a sötét üzelmek felszámolásához.

A kínai hamisítványok 2,3 milliárd dollárral járultak hozzá a számlához, és bár a kínai hatóságok fellépnek a készítőik ellen, a büntetések meglehetősen alacsonyak. A feketelista harmadik helyére Mexikó került, ahol az utcai árusok által kínált másolatok 1,2 milliárd dollárral rövidítették meg az egyesült államokbeli cégeket.

Oroszországban a szellemi tulajdon védelme a leggyengébb, különösen a számítógépes programok, a filmek és a zenék esetében; az országból működtetik például az allofmp3.com nevű site-ot, a képviselők szerint a világ kalózletöltéseket lehetővé tevő legnagyobb webhelyét.

A helyzetet súlyosítja, hogy a törvénybe ütköző másolatok jelentős része katonai létesítményekben készül, ahol az ellenőrzés lényegében lehetetlen. A kalózkodás elleni elégtelen fellépés akár Moszkva WTO-tagságát is veszélyeztetheti. Oroszország a világ legnagyobb olyan gazdasága, amely nem tagja a 149 ország által alkotott szervezetnek.

A csatlakozási tárgyalások ugyan már tizenhárom éve folynak, de Moszkva sem az USA-val, sem Ausztráliával nem tudta megkötni a kétoldalú megállapodást. Orosz állami hivatalnokok szerint Bush elnök 10 pontból álló listát küldött orosz kollégájának, amely a csatlakozásig megoldandó problémákat taglalja.