Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Születőben az egymilliomodik angol szó

MTI
2006.04.14. 15:46

Az amerikai Global Language Monitor (GLM) adatai szerint 2006 áprilisában az angol nyelv szókészlete 988 968 szót számlált. Figyelembe véve azt a sebességet, amellyel az angol nyelv gyarapodik, nyárra megszülethet a milliomodik szó - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

A GLM számításai egyrészt az angol nyelv általánosan használt értelmező szótáraira épülnek, olyanokra, mint az Oxford English Dictionary, vagy a Merriam-Webster's kiadvány. Az utóbbi például több, mint 450 ezer szócikket tartalmaz.

Másrészt a GLM az újonnan képződő szavakat és kifejezéseket egy speciális képlet, algoritmus (Predictive Quantities Indicator) segítségével veszi számításba. Ezt a képletet a kutatók az írott és elektronikus sajtó, legújabb kiadványok és az internetes blogok elemzésére alkalmazzák.

Chinglish, Japlish

Sokan kritizálják a GLM módszerét, amelyet mindenevőnek neveznek, hiszen egyaránt figyelembe veszi a szlenget és az elavult, rég nem használatos kifejezéseket. A statisztikában szereplő szavak és kifejezések ötöde az angol nyelv "hibrid" , Kínában és Japánban beszélt változatából, az úgynevezett Chinglish- és a Japlish-ból származik. A GLM számításba vette egyebek között Bush amerikai elnök által kreált kifejezéseket is.

A klasszikus értelmező szótárak sokkal szigorúbban szelektálnak. Az Oxford English Dictionary "mindössze" 300 ezer alapszót és további 615 ezer szóalakot tartalmaz.

William Shakespeare 24.000 szóval operált, amelyekből 1700-at ő kreált. Egy mai művelt, angol anyanyelvű egyén szókincse 24-30 ezer szóból áll, ám bárki jól elboldogulhat alig háromezer szóval és kifejezéssel.